Op maandag 23 november spreekt niemand minder dan Pieter Omtzigt bij CDA Midvoor over het thema: ‘Hoe herstellen we het vertrouwen in de overheid?’ We zijn blij met co-referent Richard van Zwol, die als oud-secretaris generaal de hoogste ambtenaar was van de ministeries van BZK, Financiën en Algemene Zaken. Tegenwoordig is Richard Staatsraad bij de afdeling Advisering van de Raad van State en voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

Wat: Webinar ‘Hoe herstellen we het vertrouwen in de overheid?’

Wanneer: Maandag 23 november om 20:30 uur

Waar: Online in Microsoft Teams >  Link komt beschikbaar via mailing aan leden

Niet leden van CDA-Midvoor zullen zich eerst moeten aanmelden voor CDA-Midvoor.

Het webinar belooft interessant te worden: dagelijks zijn de verhoren van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag in het nieuws. Tegelijkertijd is er in de Tweede Kamer een Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties aan de slag. Er is veel kritiek op de Belastingdienst, het UWV en het CBR en de ministeries van Sociale Zaken en Financiën.

Wie zijn verantwoordelijk voor de geconstateerde misstanden?

  • Is het de schuld van de ambtenaren die zonder tegenspraak en zonder mededogen voor het lot van de individuele burger, wettelijke maatregelen uitvoeren?
  • Is het te wijten aan een rijksoverheid die heel makkelijk allerlei taken over de heg kiepert naar de gemeenten, inclusief een grote bezuiniging zoals bij de jeugdzorg is gebeurd.
  • Zijn het de Kamerleden zelf, die met hun wensenlijstjes zorgen voor onuitvoerbare wetgeving? Zijn Kamerleden überhaupt nog wel bezig met het echte wetgevingswerk of ligt hun focus meer op incidenten waarmee ze in de media kunnen scoren?
  • Waar ligt de verantwoordelijkheid van burgers? Onze democratie leidt steeds meer een armetierige bestaan met politieke partijen die steeds minder leden hebben.

Ook relevant is de vraag wie er nu het meeste baat heeft met het zo publiekelijk de betrouwbaarheid van overheid en politiek in twijfel te trekken? Cijfers leren dat Nederland zich, samen met Scandinavische landen, bevindt op de hoogste treden van de vertrouwensladders (CBS, StatLine, 2019a). Dat geldt ook voor het vertrouwen in overheid en politiek. Moet het CDA meedoen in de klaagzang over de falende overheid en of doen wij daarmee de politiek en zijn vertegenwoordigers tekort?